Search
  • bravenylife

8. Käytännön asioita

Tunnekuohujen keskellä harvemmin tulee ajateltua käytännön asioita. Itselläni ne ainakin jäävät yleensä hoitamatta kun “tie menee kunnolla kuoppaiseksi”. Jossain vaiheessa on kuitenkin otettava itseään niskasta kiinni ja hoidettava ne jutut pois alta, jotka ovat väistämättä edessä. Ajattelin kerätä tähän muutaman asian eroon liittyvistä jutuista, jotka kannattaa hoitaa heti kun tomu on vähän laskeutunut.
Ensimmäinen asia listalla on varmaankin erohakemus. Sen voi viedä käräjäoikeuteen tai postittaa sinne jos käynti “käräjillä” tuntuu liian kiusalliselta. Lapsiperheiden kannalta kuitenkin tärkein käytännön asia on ehdottomasti käynti lastenvalvojalla. Siellä sovitaan yhdessä tulevista asumis- ja elatuskuvioista. Suosittelen vahvasti, että kun käytte lastenvalvojalla, odottakaa sen verran että pystytte olemaan samassa tilassa riitelemättä. Kun olette sovussa, käynti lastenvalvojalla on helppoa ja vaivatonta.


Itselleni termi lastenvalvoja kuulosti aluksi jotenkin karulta. Siitä tuli jotenkin sellainen fiilis, että nyt pitää mennä lastenvalvojan juttusille kun ei osata pitää huolta omista jutuista. Huomasin kuitenkin käynnin jälkeen, että tuollaiset ajatukset olivat täysin turhia. Lastenvalvojan tehtävänä on yksinkertaisesti varmistaa, että lapsilla on asumiskuviot ym. kunnossa eron jälkeenkin. Itselleni käynnistä jäi tosi hyvä fiilis. Laitan tähän linkin, josta itse aikoinani varasin ajan lastenvalvojalle.

https://www.turku.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/perhe-ja-sosiaalipalvelut/tukea-lapsiperheille/lastenvalvojien


Lastenvalvojan luona siis sovitaan lasten huoltajuudesta, asumisesta ja mahdollisista elatusmaksuista. Meille oli selvää, ettei kumpikaan maksa mitään elatusmaksuja ja lapset tulevat asumaan molempien luona yhtä paljon. Yksi huomionarvoinen juttu on se, kumman luona lapset ovat virallisesti kirjoilla. Tuo nimittäin vaikuttaa moneen asiaan, kuten siihen miten lasten päiväkoti- ja koulupaikat määräytyvät. Me halusimme varmistaa sen, että lapsilla säilyy sama päiväkoti, eskari ja koulu, jotta heille ei tule yhtään enempää muutoksia kuin on välttämätöntä. Lasten siis kannattaa olla kirjoilla sen vanhemman luona, joka asuu hoitopaikkojen lähellä jos tavoitteena on, että he saavat jatkaa samassa paikassa tuttujen kavereiden kanssa.Toinen juttu johon lasten virallinen asumisosoite vaikuttaa on asumistuki. Tämä tuli minulle ja ex-puolisolleni yllätyksenä. Jos nimittäin lapset ovat kirjoilla vain toisen vanhemman luona, vaikka käytännössä asuisivatkin yhtä paljon molempien luona, ainoastaan se vanhempi jonka luona lapset ovat kirjoilla, voi saada asumistukea siten että lapsetkin otetaan huomioon. Käytännön esimerkki: Pariskunta eroaa. He päätyvät yhteishuoltajuuteen. Lapset ovat kuitenkin kirjoilla ainoastaan toisella vanhemmalla. Näin ollen se vanhempi, jolla ei ole lapsia kirjoilla, ei voi saada asumistukea muuta kuin yksiötä varten. Tämä kuulostaa aika oudolta, mutta niin se vaan menee. Onneksi saimme neuvoja lähipiiriltä näihin asioihin liittyen. Hoitakaa siis tämä asia huolellisesti kuntoon sen mukaan mikä parhaiten sopii teidän tilanteeseenne ja miettikää mikä ratkaisu on paras lasten näkökulmasta!

Elatusmaksuista ja omaisuuden jakamisesta itselläni ei ole kokemusta, joten niihin liittyen en pysty antamaan mitään vinkkejä. Muistuttaisin kuitenkin sen verran, että nuo jutut ovat “vain” raha-asioita. Fokuksen tulisi pysyä koko eroprosessin ajan siinä, että kaikkien osapuolten henkinen hyvinvointi, etenkin lasten, pysyisi hyvänä. Tätä ei kannata unohtaa siinäkään vaiheessa, vaikka omaisuudesta ja raha-asioista tulisi riitaa.

204 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Brave_Ny_Life. Proudly created with Wix.com