Search
  • bravenylife

9. Tukiverkko

Ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Ilot ja surut kuin myös voitot ja tappiotkin pitää päästä jakamaan läheisten kanssa. Läheisten ihmisten, tukiverkon, merkitys korostuu elämässä varsinkin kriisitilanteissa, niinä hetkinä kuin apua todella tarvitaan. Sosiaaliset suhteet kannattelevat vaikeuksien keskellä. Siksi niistä kannattaakin aina pitää hyvää huolta silloinkin kun kaikki menee hyvin. Siten jokainen voi varmistaa että hädän hetkellä apua on tulossa.


Itselläni eron käsittely on jo tavallaan mennyttä elämää, vaikka olen sitä nyt avannut uudelleen tässä blogissa. Tukiverkon merkitys on kuitenkin kasvanut siitä mitä se oli silloin kun olin vielä avioliitossa. Tämä näkyy lähinnä arjessa, raha-asioissa ja käytännön järjestelyissä. Niinä viikkoina kun hoitaa yksin lapsia, tulee välillä vastaan tilanteita kun tarvitaan toisia aikuisia apuun. Esimerkkinä mainittakoon sairastapaukset. Toimin itse kevytyrittäjänä, joten silloin kun lapsi sairastaa on vaihtoehtona joko olla tekemättä töitä (jolloin rahaa ei tule mistään) tai hankkia hoitoapua. Meillä kaikki lapset sairastivat pari viikkoa sitten kausi-influenssan, onneksi ei sentään coronaa. Silloin vanhempieni apu oli tärkeää, jotta sain työt hoidettua. On myös hyvä tietää, että vanhempien lisäksi lähipiiristä löytyy hyviä ystäviä, jotka tarjoavat apuaan vastaavissa tilanteissa.


Apua saattaa tarvita myös esim. omien harrastusten ylläpitämiseksi. Viikko/viikko systeemissä on helppoa harrastaa aina vuoroviikoin, mutta jos tahtoo pitää esim liikuntaharrastuksen säännöllisenä, joka toinen viikko tulee vastaan se tilanne että tarvitaan lastenhoitoapua muutamaksi tunniksi. Jos tukiverkkoa ei ole, ei lähdetä pelaamaan jalkapalloa. Oma jaksaminen on tärkeää tottakai ihan oman itsensä vuoksi, mutta varsinkin lapsia ajatellen. Kun aikuinen voi hyvin, se heijastuu positiivisesti myös lapsiin.

Eron jälkeen talous on luultavasti ainakin väliaikaisesti huonommassa jamassa kuin ennen eroa. Asumiskustannukset nousevat kun kuluista pitää vastata yksin jne. Raha-asioissa itseäni mietitytti eniten se, että pelkäsin että lapseni jäävät paitsi kivoista yhteisistä jutuista, kuten lomareissuista nyt kun rahaa ei ole yhtään ylimääräistä. Onneksi vanhempani auttavat tässäkin asiassa.


Viime viikon vietimme Ylläksellä koko porukka. Minä, lapset ja vanhempani. Tuo reissu ei olisi ollut mitenkään taloudellisesti mahdollinen ilman vanhempiani. Oli mahtavaa päästä Lappiin katsomaan miltä se lumi näyttikään nyt kun tänne etelään ei talvea tullutkaan. Muksut pääsivät peuhaamaan kinoksiin sydämensä kyllyydestä. Hiihdettiin, saunottiin ja syötiin hyvin. Yhtenä päivänä kävin myös poikani kanssa lautailemassa ja selvisimme kumpikin suurin piirtein ehjin nahoin takaisin mökille :D Koko reissu oli mahtava yhteinen koko perheen kokemus ja erinomainen esimerkki siitä, että tukiverkkoon kannattaa panostaa läpi koko elämän.
182 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Brave_Ny_Life. Proudly created with Wix.com